Fortællinger


Træ:  

Match 1 til 4 fra 4     » Se Galleri

   

 #   Ikon   Beskrivelse   Knyttet til 
1
En solid midtsjællandsk Bonde
En solid midtsjællandsk Bonde
Sofus Pedersen blev udnævnt til Ridder af Dannebrogsordenen den 21. januar 1954. Han havde da været sognefoged i Aversi i over 25 år og havde beklædt en lang række andre tillidsposter. Han var en agtet mand, som man lyttede til. Desværre døde han bare 8 dage efter sin udnævnelse den 29. januar. Som traditionen foreskriver, blev der udarbejdet en levnedsberetning, og jeg gengiver her det smukke skudsmål.
 
2
Mildt dømmende og hjælpsom som faa
Mildt dømmende og hjælpsom som faa
Ole Pedersen 1841-1934
I gemmerne ved oprydningen på Toftegaard fandt vi en brun kuvert med de manende ord: Bedstefars Avis – den må ingen kaste bort – Ane Lisbeth. Ane Lisbeth var Gerts oldemor, og kuverten er ikke blevet kastet bort. Den indeholder avisudklip med omtale af hendes far Ole Pedersens 80 års fødselsdag og hans senere død og begravelse. Fra kuverten gengiver jeg Folketidendes smukke omtale fra Ole Pedersens 80 års fødselsdag i 1921:
 
3
Mindeord om fhv. gårdejer Hans Hansen.
Mindeord om fhv. gårdejer Hans Hansen.
Det skabte vemod i manges sind, da det rygtedes, at Hans Hansen mandag d. 23.5.1966 var blevet offer for en
bilulykke, der brat gjorde ende på hans liv.
 
4
Mosen hvorefter gården har navn - om navnet Lidsmoes
Mosen hvorefter gården har navn - om navnet Lidsmoes
Adskillige i slægten med efternavnet Lidsmoes kender besværet med altid at skulle stave det, endsige lære andre at sige det, sådan som vi nu selv plejer: Lis’mos med stumt d og stumt e.