(7) Konfirmation og pigeliv

Gert Lidsmoes Farmor, Julekalender 2012 0 Kommentarer

April 1945. Inger sidder yderst til højre på første række.

Den 8. april 1945 få dage før sin 14 års fødselsdag blev min mor konfirmeret i Lillebrænde kirke af sognepræst Rørdam. Det var et lille konfirmationshold på 6 piger og drenge, men klassen var større, så mon ikke de andre børn blev konfirmeret i nabosognene?

Dagens billede tror jeg er taget i forbindelse med konfirmationen, altså i april 1945. Min mor sidder yderst til højre på første række og ligner jo sig selv. Hun har den samme nydelige skotskternede kjole på, som på billedet hun sendte til sin penneveninde i Mariager. Drengene er elegant i jakke og smarte halstørklæder. Man kan se, at pæne piger på den tid havde langt hår, som var omhyggeligt sat op med hårnåle og –klemmer. Desuden er vi i april, så man har naturligvis knæ- eller strømpebukser på, hvilket får mig til at tænke på et af min mors mange ordsprog, om piger der på grund af for lempelig påklædning blev forkølede. Et lille guldkorn, jeg flittigt bruger over for mine egne piger. ”Man kan klæde sig på fransk og fryse på dansk”.

Med konfirmationen var “voksenlivet” begyndt, og hun kom ud at tjene. Hun havde tjeneste som husassistent flere steder, bl.a. i en ejendom på Torvet i Stubbekøbing.

I 1949 fik hun plads som stuepige på den lille herregård Assendrup midt på Sjælland, og denne stilling skulle danne rammen for hendes liv i over 10 år til til hun blev gift og stiftede familie. I morgen skal vi høre mere om Assendrup!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *