Frits Christian Hansen og Ane Elisabeth Pedersen

Gert Lidsmoes Anebeskrivelser, Farfar 0 Kommentarer

Fra venstre med højre: Ane Lisbeth, Inger, Agnete, Orla, Christian, Svend, Johannes, Hans, Frits. Cirka 1918 på Fuglebjerggaard, Vandløse Teglværk, Stenmagle..


Fra Langeland til Midtsjælland

Frits Christian Hansen er søn af slagter Rasmus Hansen og Hansine Christine Olsen i Lykkeby ved Tullebølle på Langeland. Han bliver født i 1877 som næstsidst i en større børneflok. Hans far dør kun 35 år gammel og den jævnaldrende Hansine, der er gravid med barn nummer 10 gifter sig hurtigt igen. Nogle af de yngste børn kommer i familiepleje andre steder. I 1890 er Frits plejebarn i Klausebølle hos Karoline og Hans Jørgensen, hvor han er frem til sin konfirmation. Senere arbejder han angiveligt på en gård, som hed Lidsmosegård på Lidsmosevej 25. Han har militærtjeneste omkring århundredeskiftet og i februar 1901 finder vi ham på en gård i Helsinge i Nordsjælland, hvor han er forvalter.

Allerede samme år bliver han og Ane Elisabeth Pedersen viet i Aversi kirke. Aversi er en lille landsby på Midtsjælland, og hvor længe de har kendt hinanden og hvordan de har mødtes, har jeg endnu ikke fundet ud af. Muligvis har Frits også arbejdet på Assendrup Hovedgård lidt uden for Aversi, og har dermed haft sin gang i lokalområdet. Ane Lisbeth er gårdmandsdatter og eneste pige i søskendeflokken fra Toftegård, en af de gamle gårde i Aversi, hvor samme slægt har boet gennem generationer.

Ane og Frits køber en lille gård i Tybjerg. Det er en arvefæstegård under Tybjerggård Gods på godt 50 tønder land. Prisen er 24.000 kroner, hvoraf de fleste er lånte men svigerfar Ole Pedersen har også bidraget med 4.500 kroner. Her bor de i 6 år, og her kommer børnene Inger Katrine, Orla og Johannes til verden. I 1907 flytter de til en anden landejendom i Teestrup, hvor resten af børnene bliver født: Christian, Svend, Agnete og Hans. I 1918 finder vi hele familien på Fuglebjerggård i Vandløse, Stenmagle sogn. Ifølge folketællingen er de flyttet hertil fra Uggerløse. Fuglebjerggård er også teglværk, og Frits’ opgave her er at være bestyrer af det tilhørende landbrug og måske også af teglværket.

Året forinden i 1917 skifter familien kollektivt efternavn fra Hansen til Lidsmoes, som er en stavemåde af den langelandske bebyggelse ved Tullebølle.

Ane Lisbeth og Frits bliver nu lidt sværere at følge, da de tilsyneladende flytter en del gange. I 1925 bor de ikke længere på Fuglebjerggård, men i 1928 er de i Birkerød i Nordsjælland og to år senere i Sallerup ved Avnø. Da Ane Lisbeth dør i 1950 har de et lille hus i Tybjerglille, hvorefter Frits flytter til Tybjerg plejehjem, hvor han dør i 1961.ANE 16 & 17
Frits Christian Hansen og
Ane Elisabeth Pedersen
er tipoldeforældre på farfars side.

Hans forældre

 • Rasmus Hansen og
  Hansine Christine Olsen

Hendes forældre

 • Ole Pedersen og
  Inger Cathrine Andersen

Deres børn

 • Inger Cathrine (1902-1977)
 • Orla Aage (1903-1886)
 • Rasmus Johannes (1905-1953)
 • Frits Christian (1907-1978)
 • Svend Aage (1912-1990)
 • Agnete Elisabeth (1913-2007)
 • Hans Ejler (1916-?)
Ud med Hansen
I 1917 skifter hele familien navn fra Hansen til Lidsmoes.
Bryllup
Ane Lisbeth og Frits i 1901.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.