90-årig klarer det selv

Gert Lidsmoes Farfar 0 Kommentarer

Gerts farmor døde den 23. oktober 1997. Da hun fyldte 90 den 30. juni 1992, bragte Sjællands Tidende dette interview:

Othilia Lidsmoes bliver 90 år
Jeg holder mig i gang ved at gå på indkøb, lave min egen mad, støvsuge og hvad der ellers skal til. Jeg vil ikke være til besvær, og så duer jeg slet ikke til bare at sætte mig i en lænestol og lave ingenting. Så tror jeg også, jeg hurtigt ville falde af på den.

Åndsfrisk som en teenager og i en fysisk form, som mange yngre ville misunde hende, kan Othilia Lidsmoes, Gartnervænget 4 i Herlufmagle, i morgen runde de 90 år. Det er da heller ikke uden stolthed, at hun kan fortælle, at mange mennesker, som hun ikke kender, ikke bedømmer hende til en dag over 80.

– Jeg er heldig, for jeg fejler ikke noget. Jeg har mistet synet på det ene øje og er derfor begyndt at bruge stok, for det giver lidt ekstra sikkerhed, hvis jeg skulle slingre lidt, og så har jeg lidt slidgigt, men det kan næppe undgås, når man har haft et langt og aktivt liv. Og et aktivt, nøjsomt men dejligt liv, har hun haft sammen med sin mand Orla, som hun var gift med i 58 år, indtil han døde for fem år siden.

Der var ikke meget at slå til søren med, da de ved hjælp af en lille arv efter hendes forældre, der boede på Skindhavegård ved Kvislemark og begge døde i en relativ ung alder omkring 1920, købte et lille landbrug ved Stenskoven i Fensmark. Her blev det til 14 gode, men slidsomme år, inden de erhvervede en større gård i Høsten ved Haslev. I 1949 fik de mulighed for at erhverve Orla Lidsmoes’ mors fødehjem, Toftegården i Aversi, hvor de nåede at få hele 37 år, inden Orla Lidsmoes blev syg og døde.

– Jeg sad ved hans seng på sygehuset, og holdt ham i hånden, da han døde. Det var en smuk afslutning på de mange gode år, vi havde sammen, siger hun.

Fremsynet
Orla Lidsmoes var en meget fremsynet landmand, og således var han en af de første i Aversi – hvis ikke den første – der fik både traktor og bil. – Det havde ikke noget med prestige at gøre, men min mand mente, at arbejdet kunne gøres bedre og man kunne spare sit helbred, hvis man havde de rigtige redskaber. Og det var formentligt også uhørt, da ægteparret Lidsmoes i begyndelsen af 60’erne – og det var de dermed også selv – et par gange tog på charterferie til Mallorca. – Rigtige landmænd holdt ikke ferie, tror jeg nok, nogen syntes. Men sådan er det da heldigvis ikke mere, selv om landmænd ikke har så megen frihed som lønmodtagere.

Toftegården er nu overtaget af et af ægteparrets fem børn, sønnen Lüders, mens Othilia Lidsmoes er flyttet til en hyggelig lille pensionistlejlighed i Herlufmagle, hvor det meste af den store familie med også 16 børnebørn og 21 oldebørn har slået rod. Derfor er hjælpen altid i nærheden, hvis der er behov, men det meste kan den snart 90-årige pensionist klare selv – omend hun døjer med at se forskel på 10- og 20-kronestykkerne. Men det er hun vist ikke ene om.

Fødselsdagen fejres med fest sammen med den store familie i Skelby forsamlingshus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *