Svenske soldater brænder og plyndrer

Gert Lidsmoes Farfar, Julekalender 2010 0 Kommentarer

Stormen på København natten til den 11. februar 1659. Billedet hænger på Frederiksborgmuseet.

Stormen på København natten til den 11. februar 1659. Billedet hænger på Frederiksborgmuseet.

Tornelundsvej i Aversi er den oprindelige bygade, hvor gårdene stadig ses liggende langs vejen. En gang lå de længe ved længe ganske tæt ved gaden. Det var ikke altid den bedste ordning, dels kunne det tætte naboskab give anledning til skærmydsler og dels var der brandfaren, der kunne lægge hele byen øde, hvis ilden først fik fat. Det blev da også en ildebrand, der ændrede systemet med rækkehuse og bestemte placeringen af den Toftegård, der blev bygget efter branden.

I foråret det Herrens år 1659 blev sognets præst, der var på vej hjem fra Næstved efter kirkevin, overfaldet af omstrejfende svenske soldater. Præsten blev plyndret for alt, hvad han havde og kort efter brændte præstegården og det meste af byen. Så vidt vides brændte hele den sydlige side af gaden (og dermed Toftegård) mens svenskerne plyndrede i de brændende gårde. Ved genopførelsen det følgende år blev en del gårde forskubbet lidt tilbage. Det må kunne forklare det nuværende Toftegårds placering et stykke inde på matriklen og havens placering foran stuehuset. Enkelte gårde blev nedlagt og da Aversi blev udskiftet i 1793 forsvandt yderligere gårde fra bybilledet.

Sjælland var i 1668-1660 besat af svenske tropper, og Danmark overlevede vel kun med nød og næppe som selvstændig nation, da det ikke også lykkedes at erobre København. Først i 1660 forlod svenskerne Danmark efter en fredsslutning, der blev presset gennem af stormagterne, som ikke ønskede svensk (eller dansk for så vidt) dominans i Østersøregionen.

Kilde: P.S. Krøigaard, Aversibogen, Bidrag til Aversi Sogns Historie, 1954

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *