Indtil 1958 havde min far prøvet at stå i lære hos en herreekviperingshandler i Haslev, været landbrugsmedhjælper og aftjent sin værnepligt. Derefter gik han på Kærehave landbrugsskole og havde plads på Ottestrup Hovedgård. Som den eneste i søskendeflokken på det tidspunkt var min far ikke forlovet, gift eller flyttet hjemmefra.
Han var således ikke bundet af så meget endnu, og da han havde sparet lidt penge op, kunne han betale for nogle af udgifterne til rejsen, der formentlig kom i stand via Landøkonomisk Rejseselskab, som siden 1912 havde organiseret landbrugsudveksling mellem Danmark og andre lande. Formålet var at unge kunne dygtiggøre sig fagligt og udvikle sig personligt. Indtil anden verdenskrig foregik udvekslingen især mellem europæiske lande, men efter krigen i stigende grad til engelsktalende lande og især USA og Canada. Man havde til en hvis grad indflydelse på, hvor man kom til at arbejde, og det var muligt at skifte undervejs. Med i forløbet var arbejdsfri perioder, hvor man havde lejlighed til at se sig om. Indtil 1958 var engelsk ikke på skemaet i folkeskolen, så det gjaldt om at hænge i og få lært sproget i en fart.
Min fars ophold var planlagt til at vare et år med begyndelse i maj og skulle begynde i Canada indtil det blev vinter og herefter fortsætte til Californien i USA.