(3) På skibet Stavangerfjord

Gert Lidsmoes Farfar, Julekalender 2013 0 Kommentarer

stavangerfjord

Amerikabåden S.S. Stavangerfjord blev bygget i 1917 og fungerede frem til 1964, hvor det blev hugget op i Hong Kong. Under krigen fungerede det som troppetransport for den tyske krigsmarine og efter krigen som amerikansk troppeskib.

Min far sidder i en skriveboks på amerikabåden Stavangerfjord. Båden er afsejlet samme formiddag fra København, men selvom han har brugt meget tid på dækket op gennem Øresund, Kattegat og Skagerrak har han også haft tid til at se sig om på båden. Det overgår enhver bondedrengs vildeste fantasier om luksus. Han skriver begejstret til forældrene i Aversi om bløde stole, billig tobak, whiskysjusser og bukkende tjenere overalt. Spisesalen er lige så stor som Teestrup Forsamlingshus! Så ved man nok, at det er store forhold. Om søndagen er der gudstjeneste og bingo, ”en slags hasard der ligner dansk andespil”. Selvom der er store præmier, synes han det er for dyrt at være med. Der er et fint 6 mands orkester, som spiller op til dans. Dagene går med en ”hård luksustilværelse, som man i længden ikke er indstillet på”.
Nede i hans kahyt på turistklassen står en vase med friske bøgegrene og liljer, som hans mor syntes han skulle have med fra Danmark. Han deler kahytten med en jyde, som er en af de andre unge mænd, der også skal på udveksling i Canada. Foran venter en lille uges sejlads i Atlanten indtil skibet anløber Halifax på Nova Scotia i Canada.
Natten til mandag runder de Skotland, og I to dage ser de intet andet skib. Kun blåt hav og nogle gange hvaler, eller snarere deres sprøjt, når de puster i havoverfladen. Havet har en anden rytme i Atlanten, og selvom det er fint vejr, er der mange som bliver søsyge. Lüders klarer det fint, og der er god tid til at betragte de mange søfugle, der følger båden, og eftersom jyden har en ”16 tommers” i kahytten, kunne de jo godt ”drive lidt jagt”.
Fredag ser de land. New Foundland. Jyden er bukket under, men Lüders ser frem til ”kaptajnsmiddagen” om aftenen. Det er sidste dag før skibet anløber Halifax, og der gøres lidt mere ud af forplejningen. Til frokost serveres norsk koldt bord og ”salt lapskaus”. Om aftenen vanker der blandt andet ”Rensdyrstek med fløtesaus” og ”Banan Iskrem”.
Lørdag er en helt speciel dag. Det er ikke bare dagen, hvor S.S. Stavangerfjord ankommer til Halifax. Det er den syttende maj og dermed Norges nationaldag. Det skal også fejres her langt fra hjemstavnen. Skibets orkester spiller allerede klokken 8 om morgenen, og det transmitteres over skibets højttaleranlæg. Så følger flaghejsning med salut og honnør for flaget af skibets officerer. Der er optog med flag, taler og sang: ”Gud sign vår Konge god”, tale af kaptajnen og sidst nationalsangen ”Ja, vi elsker dette landet”.
Klokken 13:30 ankommer skibet til Halifax.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *