(4) Fra Halifax til Montreal

Gert Lidsmoes Farfar, Julekalender 2013 0 Kommentarer

DSC_1463_lrDet første indtryk af Halifax er den smukke indsejling. Danskerne har et par timer i byen før toget afgår til Montreal, og de ser sig lidt omkring. Lüders synes byen nærmest ligger i og på et bjerg, og han bemærker, at alting er tip-top. Der er pænt og rent allevegne. Det han kigger mest efter er vognparken. Alle biler er nok kun 2-3 år gamle og så er de allesammen 6-8 cylindervogne. Halifax er altså en pæn by.

I dag er det en anselig by med 350.000 indbyggere, men der knytter sig et par uhyggelige historier til byen. Det var her de fleste omkomne fra Titanic blev bragt i land i 1912 og bare 5 år senere ramte en endnu større ulykke byen. To skibe stødte sammen i havnen og brød i brand. Det ene var lastet med eksplosiver og eksplosionen var så enorm, at den dræbte næsten 2.000 mennesker og ødelagde store dele af byen.

Efter nogle ganske anderledes udramatiske timer i Halifax tog de unge danskere videre med toget til Montreal. Set på en globus er der ikke langt mellem de to byer – heller ikke målt efter Canadiske forhold. Ikke desto mindre er der over 1.200 kilometer og et døgns togrejse imellem byerne. Lüders skriver fra turen:

”Der er mange i toget til Montreal, som vel nok svarer til et lyntog hjemme. Et ret ensartet landskab, men det afviger jo betydelig fra det hjemlige, hovedsagelig små farmbrug, og alle bygninger er næsten af træ, som der er meget af, små pæne kirker med kirkegårde, blomster, høje bevoksede bjerge og søer. Der står flere hundrede defekte vogne, men alle efterkrigsmodeller”.

Bemærkningen om bilerne vidner måske om, at statsafgiften på biler allerede dengang gjorde, at danskerene foretrak at beholde deres gamle biler længere end godt var.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.